Saturday, December 1, 2012

Klik ke 2

sambungan - no 2
Pengalaman belajar dewasa dewasa ini (e-pjj)
Klik dan baca ..Pengamalam yang saya kongsikan di satu forum untuk bacaan kawan kawan namun forum itu dah mula kurang pengunjung dan mungkin akan di tutup..maka saya kongsikan di sini untuk pembacaan kawan kawan saya disini pula
sambungan mali Leftenan Posts: 534 Karma: +2/-1 [applaud] [smite] Gender: Last Login:May 21, 2012, 05:58:48 PM LIFE MUST GO ON !!!!!!!!!!!!!!! Activity 0% Re: Pengalaman belajar dah dewasa dewasa ni « Reply #15 on: December 16, 2009, 11:34:50 PM » Quote salam.... tumpang sekaki... tahun depan nak sambung belajar ni.. full time separuh gaji... mintak tip sikit dr otai2... p/s:lamo bebeno dh tak masuk forum ni.... Report to moderator Logged www.immali.com gonyohje.wordpress.com cutimalisia.blogspot.com azrina Komander Posts: 1588 Karma: +3/-70 [applaud] [smite] Gender: Last Login:December 21, 2011, 10:07:47 AM Dalam aku ada Kamu Activity 0% Re: Pengalaman belajar dah dewasa dewasa ni « Reply #16 on: December 18, 2009, 12:49:43 AM » Quote kalau fulltime kena tanya cikgu adi dengan riff. takpun tanya elly. Report to moderator Logged wajahku adalah wajahMu, sesungguhnya solatku, ibadahku, hidupku dan matiku adalah keranaMu. http://masakalabelasah.blogspot.com http://adrinmalina.blogspot.com ***abg comei*** Laksamana Muda Posts: 4993 Karma: +24/-8 [applaud] [smite] Gender: Last Login:June 09, 2011, 12:43:13 PM Allahuakbar!!.... Activity 0% Re: Pengalaman belajar dah dewasa dewasa ni « Reply #17 on: December 18, 2009, 06:24:14 PM » Quote den pung nak berbince2 gak la..... :biggrin5: den saje jer nak citer.....nak buang tebiat sikit..... aritu mini den suruh bawa dia gi lawat student latihan praktikal kat satu company ni.....ado la company cap ayam ni.... bile sampai kat ofis tu.....jumpe la ngan student tu....bila mini den suh tunjuk system, tak siap.....suh tunjuk repot pung tah apa2....hah! mini den dah naik hangin dah..... tetiba keluar la bos company tu dari bilik dia.....dah tua dah.....den lepak kat sofa tengok dari jauh je.....duk la bos tu sekali sembang2 citer pasal company dia.....org tanya pasal prestasi student, dia duk sibuk citer company dia dapat untung rm400k la.....dapat trofi la.....tunjuk sijil la.....elloo itu dah brape tawun dah.....dah berkulat dah.....skang citer student ekau tu.....jangan nak lari tajuk..... tapi yg den bengang tul masa tu.....selamba jer dia cucuh rokok kretek murahan depan mini den (maybe rokok seludup nye kot, pasal bau bucuk daa).....sambil explain konon student tu buat keje la konon......berkepol kepol asap tu dalam whole ofis tu.....peeh....rasa nak tarik aje telinga bos tua tu.....ahhh....sembang omputih pung sleng gapo dio ntah.....bertetaboo....merah jah mato den nengok.... lepas tu den ajak mini den blah cepat.....ahhh menyampah aku tengok..... tut....tut.....baru ni result keluar.....ahaha....budak student tu fail.....ahaha.....action macam bagus tapi repot tak hantar.....panggil datang ofis tak mai.....student pompuan lain punya susah nak datang pung sampai gak.....ni student laki, kederat ada tapi malas.... kemdian, bos tu telipon la berkali2 konon nak backup la student yg latihan praktikal ngan dia tu......konon nak tanya apsal student tu boley fail......ahhh porah la....result dah meeting gapo....pusat di shah alam dah keluar result pung.....lagi nak terhegeh2 nak tanya result....mana boley adjust.....ingat bapak mini den punya sekolah ka..... peeh..... gitu la pengalaman belajar dewasa2 ini.....sekian..... :biggrin5: Report to moderator Logged [IMG] mali Leftenan Posts: 534 Karma: +2/-1 [applaud] [smite] Gender: Last Login:May 21, 2012, 05:58:48 PM LIFE MUST GO ON !!!!!!!!!!!!!!! Activity 0% Re: Pengalaman belajar dah dewasa dewasa ni « Reply #18 on: December 21, 2009, 06:04:15 PM » Quote Quote from: zawq on December 18, 2009, 04:38:59 AM if you want to do full time, maximum subjects you can take is 4 per semester. average 3, and at least 2. 4 is heavy sangat dah, sebab most of the assignments require you to submit project papers yang melibatkan case study atau field work. first, masa start study, kalau boleh buy your own printer and scanner terus (yang boleh buat photocophy). this is very very important. kemudian, first semester tu kalau boleh dah ada tajuk apa nak buat untuk thesis. therefore, you can start reading and buat assignments yang boleh menyumbang ke arah thesis itu nanti. penerangan yg pjg lebar. tq bro. ni nak ambik degree ke bro? teman nak ambik diploma jah... p/s: org tua baru nak ngaji balik. ada warga puo tak kek sini? my first advice, don't trust anybody. saya selalu jumpa kes dengki-mendengki, dan kes tikam belakang. ingatkan, bila dah sambung belajar, dah takde lagi kes-kes macam ni, tapi worse. so, don't trust anybody. especially berkaitan assignments. pernah ada kes seorang A, yang suruh B print out assignment dia, bila keluar result - si A itu tadi dapat B-, dan si B tu pulak dapat A. kalau kes dapat B-, maknanya you kena repeat paper tu lagi sekali. the worst gred you can get is B, kalau B- memang wajib repeat, unless your CGPA is above 3.5. lepas tu, si A ini jumpa-lah lecturer, dan bila dia tengok paper tu, dia cakap, "ni bukan assignment saya ni, " dan bila dia semak paper si B tu, maka tahu-lah dia bahawa si B tadi tu telah tukarkan assignment mereka berdua. tapi sebab takde bukti, tak tahu siapa yang benar dan siapa yang salah, maka gred si A itu tadi kekal, walaupun dia menangis, meraung keluar air mata darah sekali pun. kesian dia. sometimes, you will meet people yang suka menjatuhkan orang lain (termasuk di kalangan lecturer) yang tak boleh ada orang lain lagi pandai dari dia, and etc etc. so, play dumb. tapi, masalahnya, if you play dumb, bila you write a really good paper, mereka akan ingat you copy plak. but this is a real problem in education system. lagi satu, ada orang memang dia fikir ilmu itu berasal dari dia, so dia akan kedekut ilmu, tak nak share bahan dan sebagainya. competitive tak bertempat. tapi lagi teruk dari tu pun ada. pinjam assignment kawan, lepas tu ubah buat hak milik sendiri. OK, good luck to all yang nak menyambung pelajaran. matlamat kena betul, azam kena kuat. insya allah, berjaya dunia akhirat. Report to moderator Logged www.immali.com gonyohje.wordpress.com cutimalisia.blogspot.com Puan Seri Serodja Laksamana Muda Posts: 3890 Karma: +0/-1 Gender: Last Login:Today at 09:57:36 AM Activity 3.4% Re: Pengalaman belajar dah dewasa dewasa ni « Reply #19 on: February 04, 2010, 06:52:16 PM » QuoteModifyRemove wow kalau ambik 18 credit hours tu..buat part time dengan kerja dengan keluarga dengan ibadah yang tak boleh di kurangkan..mau tercirit tu..takkan nak ambik paper dengan keputusan B...saya dah cuba ...paling fokus dan peruntukan masa jangan lebih 16 credit hours..kalau tak nanti gpa teruk..cuba jangan kurang dari 3.5 dan sudah tentulah semua nak 3.75..susun 4 credit hours dengan 3 credit hours dan 2 credit hours tu..jangan ambik lebih dari 2 paper untuk 4 credit hours..mau terduduk nanti..kalau kamu bujang..go ahead..yang bekeluarga ...hanya tuhan sahaja tahu segala pengorbanan yang kamu, keluarga kamu, kawan kamu dan orang orang sekitar kamu (collateral damage) akan terbabit dalam perjalanan kamu untuk belajar.. kalau kamu tak pernah duduk form 6 atau pun diploma ...jika hendak buat degree, sila lah belajar dengan orang yang pernah buat thesis..di sebabkan akak nampak siapa yang tak terdedah dengan gaya thesis..markah assignment menyedihkan..belajar dari mereka yang telah terdedah dengan belajar rapat dengan mereka (group studies).. dan sudah semestinya ada group yang memang membawa kita terjunam ...dan juga meletakkan kita di persada walaupun yang dengki tu ada..kamu fokus dengan cita cita kamu.... sakit hati pasti berlaku kalau kita lupa yang kita tengah berjihad ... Report to moderator 60.52.113.42 Seri Dewi Malam Leftenan Posts: 737 Karma: +3/-9 [applaud] [smite] Last Login:May 01, 2011, 02:48:12 PM Topic starter Activity 0% Re: Pengalaman belajar dah dewasa dewasa ni « Reply #20 on: May 13, 2010, 01:17:38 PM » Quote sambung cerita.. baru lepas sem 6..ada tinggal 3 lagi.. nak cerita sikit bila dah masuk semester 6, jangan harap boleh guna gaya bebas macam sem 5 ke bawah, yang ni gila, lebih gila, kalau ambik media law...kah kah...tak baca, tak kaji..kantoi dan ambik lah sekali lagi...soklan nya luas .. ada satu paper tu kena buat events..macam real..dalam situ lah proposal, company profile, real life banner, real life macam macam, menangis sorang sorang pun dah buat, group besar, 13 orang, yang kerja..3 orang, rasa benci sangat, rasa benci sangat dengan kawan kawan hingga nak gugurkan semua nama mereka dari group work, masa hari presentation, lecturer puji..."tak pernah lagi ada orang buat macam ni untuk saya...terutama budak budak epjj..." he he he...dapat 19 per 20. Cukup tinggi ler untuk 3 orang yang buat kerja...dan "hilang terus rasa benci benci tu"...masa final 13 orang ni harung dengan lega sahaja..sebab carried marks serendah 45 per 50..sorang pun tak aku kecualikan untuk group notes dan strategi untuk final exam, aku harap 13 orang ni akan score A sekurang kurangnyer... Report to moderator Logged Seri Dewi Malam Leftenan Posts: 737 Karma: +3/-9 [applaud] [smite] Last Login:May 01, 2011, 02:48:12 PM Topic starter Activity 0% Re: Pengalaman belajar dah dewasa dewasa ni « Reply #21 on: June 13, 2010, 10:56:46 PM » Quote tahniah pada budak yang sudah pun lengkap diplomanya dengan keputusan 1st class upper.. (aku agaklah) sebab manjang DL..so mesti dia nak sambung degree...aku juga sokong, muda lagi teruskan lah belajar kalau ingin..tapi boleh juga bekerja dan kemudian belajar... 2 orang anak buah aku yang cemerlang SPM aku suruh teruskan bekerja kerana dia dah pun dapat kerja masa 2 hari selepas SPM keluar...sayang kalau teruskan pelajaran yang belum tentu dapat kerja, tiga tahun akan datang... mungkin dulu..orang suruh belajar..tapi bila ramai sangat yang kejar kerja yang sikit ...maka aku punya advice ialah kerja dulu dan belajar sambilan...kalau kuat semangat 4 tahun siap dengan degree dan tak perlu buat pinjaman PTPTN atau pun MARA atau pun mana mana kerana belajar sambil kerja ini tidak perlu wang yang banyak kecuali nak buat ijazah kedoktoran atau pun kejuruteraan...atau paling kurang jadi cikgu..yang tu..perlu lah fokus sepenuh masa..... yang lain sekarang melambak lambak bekerja sambil belajar.... jangan buat heavy....heavy pada awalnya..kerana ...kerja kita itu akan mengarahkan kursus terbaik yang perlu kita ambik.. lain lah yang bersedia untuk belajar dengan sehabis serius kerana ..1st upper class sangat berlambak di sana..apalagi yang lulus dari overseas...alamat lah kita pikul ijazah kita kehulu ke hilior.. Report to moderator Logged Puan Seri Serodja Laksamana Muda Posts: 3890 Karma: +0/-1 Gender: Last Login:Today at 09:57:36 AM Activity 3.4% Re: Pengalaman belajar dah dewasa dewasa ni « Reply #22 on: December 21, 2010, 07:47:48 PM » QuoteModifyRemove lama aku tak posting kat sini....aku suka kongsi..keluarga di sini sudah tahu yang aku ni mula belajar untuk ambik degree dari asakan asakan orang orang di sini...terutama abang t yang selalu pulun aku dengan soklan soklan membakar jiwa terutama seorang wanita bekerjaya supaya aku adalah seorang pemikul degree.juga semasa abang t sibuk dengan phd nyer... keseluruhan degree aku 38 paper dan aku sepatutnya ambik 4 paper satu sem..tapi di sebab kan aku nak kejar master..sebelum aku 50..aku tarik tarik paper jadi tinggal 10 paper jer lagi untuk lagi satu tahun..semester ni aku nak tarik 6 paper dengan sekurang kurang cgpa 3.8...aku kena buat untuk make sure aku boleh tarik gpa aku 3.75..selaramg g[a aku bawah dari 3.75 walaupun boss kata aku dah cukup bagus..aku nak buktikan pada diri aku...sebab dah tak ada orang yang suka apa yang aku buat...ayah yang paling seronok bila aku tunjuk anugerah dekan aku..tahun ni..aku buat derk jer ngan anugerah dekan aku...tak siapa tahu apa itu anugerah dekan..buat sakit hati jer nak tunjuk kat sapa sapa pun..biar lah dia berulat dalam pejabat tu..aku pun nak buat apa...aku dah ada kerja tetap.. dan untuk masuk tahun 4 ni..aku dah susun kawan kawan aku dan semangat aku..dan aku mohon sangat kesihatan aku tidak terjejas... dan berharap sangat aku dapat register untuk master....ramai tertanya..untuk apa aku sambung ke master..mungkin 2 master.. aku ada perangai...ketagih...dan aku dah ketagih belajar... Report to moderator 175.140.4.221 budak Laksamana Muda Posts: 4200 Karma: +136/-93 [applaud] [smite] Gender: Last Login:March 01, 2012, 05:08:29 PM and if you wrong us, shall we not revenge?? Activity 0% Re: Pengalaman belajar dah dewasa dewasa ni « Reply #23 on: December 21, 2010, 09:48:43 PM » Quote Quote from: Seri Dewi Malam on June 13, 2010, 10:56:46 PM tahniah pada budak yang sudah pun lengkap diplomanya dengan keputusan 1st class upper.. (aku agaklah) sebab manjang DL..so mesti dia nak sambung degree...aku juga sokong, muda lagi teruskan lah belajar kalau ingin..tapi boleh juga bekerja dan kemudian belajar... (dah setengah tahun, harini baru nak baca ish ish ish, teruk sungguh) diploma mana ada kira kelas-kelas lah kak. ada bintang-bintang saja kot, kami pun tak pastilah. alhamdulillah dah lepas satu sem degree, result pun alhamdulillah dapat DL jugak tapi macam biasalah subject CTU (hubungan etnik) memang tak pernah score pun. diri tak boleh nak kompelin sebab sendiri tak fokus time study CTU walaupun TP HEA (timbalan pengarah hal ehwal pelajar) yang mengajor. ehemm subject lecturer hensem dapat A+. malu kalau tak skor sebab lecturer hensem hehehehe :blush2: Report to moderator Logged Tuhanku, aku hairan, bagaimana mungkin sekian lama, aku tergiur, oleh yang bukan Engkau. budak Laksamana Muda Posts: 4200 Karma: +136/-93 [applaud] [smite] Gender: Last Login:March 01, 2012, 05:08:29 PM and if you wrong us, shall we not revenge?? Activity 0% Re: Pengalaman belajar dah dewasa dewasa ni « Reply #24 on: December 21, 2010, 09:51:03 PM » Quote tapi kalau nak banding dengan kak nita, kami ni kecillllll lah sangat (bukan size lah). tapi kemampuan dan pencapaian. Report to moderator Logged Tuhanku, aku hairan, bagaimana mungkin sekian lama, aku tergiur, oleh yang bukan Engkau. warisanjiwa Leftenan Madya Posts: 444 Karma: +5/-6 [applaud] [smite] Last Login:July 04, 2011, 01:03:25 AM Activity 0% Re: Pengalaman belajar dah dewasa dewasa ni « Reply #25 on: December 22, 2010, 01:27:10 AM » Quote seronok dgr penglaman kawan-kawan yg samb study ni.... pengalaman aku plak....tak la seindah yg lain..... aku akui...byk juga subjek yg aku score A terutama bila lecture yg ngam dan sekepala dgn kita..... tambah plak bila ada assgmt yg aku suka buat.....Sepatutnya aku ni dh lama grad tp disebbkan masalah kesihatan selalu plak masuk wad .... sepatutnya dh hbs thn lepas ...( dlm bab ni aku byk kali gak rugi..byr yuran....bila nk masuk tutorial 2.... aku masuk wad lagi..... at least yuran burn camtu jer......) next sem... byr lagi....disember 2010 ni baru nk final.... hrp-hrp thn ni tak de lagi mslh kesihatan . I"Allah 26hb Disember ni last final exam...pastu aku blh rasa lega...... bila dh hbs sem...teringin plak nk samb lagi....tapi takut tak termampu...... minat tu tetap ada...... ah....rasanya semangat tu blh atasi kekurangan kot..... Report to moderator Logged "Sebagai seorang manusia........aku sayang padamu". Puan Seri Serodja Laksamana Muda Posts: 3890 Karma: +0/-1 Gender: Last Login:Today at 09:57:36 AM Activity 3.4% Re: Pengalaman belajar dah dewasa dewasa ni « Reply #26 on: December 22, 2010, 12:48:42 PM » QuoteModifyRemove inshallah...kita mohon pada Allah..jika di izinkan..rezeki panjang umur, kesihatan, waras fikiran semua atas keizinnannya belaka..kita kena lah usaha dah sering kali berdoa.. minat tu penting... pulak kalau buat epjj yang kelas cuma lima kali satu semester dengan 2 jam sahaja satu paper dengan assignment assignment besar..dengan mid term dan kuiz dan suka suka lecturer jer dia nak bagi...maka jangan sesekali cuba tertidur... hadir kelas sangat penting...bagi yang kurang masa yang hendak membaca ....kalau paper macam akak seri..mudah juga..dengar berita itu penting..membaca suratkhabar tu penting..baca blog tu penting..dengar dengar orang kat sini berdiskusi pun penting sebab banyak berita terkini jadi tajuk untuk di bincang ...dan ada juga yang keluar masa final paper...telinga mau kasik sensitif sikit... dan masa kita dewasa dewasa ni...kita lebih pandai memilih waktu untuk berlibur dan belajar.... Report to moderator 211.24.163.74 Puan Seri Serodja Laksamana Muda Posts: 3890 Karma: +0/-1 Gender: Last Login:Today at 09:57:36 AM Activity 3.4% Re: Pengalaman belajar dah dewasa dewasa ni « Reply #27 on: May 08, 2011, 04:42:10 PM » QuoteModifyRemove wah sudah siap semester 7...waaaaah...tinggal satu semester lagi.... tapi risau gak ngan paper media law... tak taw lah boleh dapat dekan lagi... kalau ikut kan.. boleh...tapi boleh ke dapat 3.8...aduiyaaaaai.... Report to moderator 175.138.173.97 Puan Seri Serodja Laksamana Muda Posts: 3890 Karma: +0/-1 Gender: Last Login:Today at 09:57:36 AM Activity 3.4% Re: Pengalaman belajar dah dewasa dewasa ni « Reply #28 on: October 30, 2011, 02:25:54 PM » QuoteModifyRemove lama dah tak masuk..aku dah sampai 8 semester..jumlah anugerah dekan..ada lima sahaja..dan aku hampir sampai ke cgpa 3.7...jadi kalau aku boleh makan semester terkakhir ini..maka dapat lah aku 3.7...cukup ler.. semester terakhir dia ada 2 perkara besar....besar sangat rasa macam nak pengsan... 1) Event yang aku kena jadi project leader... 2) Thesis paper...(1 round and 2 round jumpa supervisor...sudah lulus)... tiap tiap minggu aku kena amik cuti jumpa Professor aku...pasal event...habis dah cuti aku... kena ambik cuti tanpa gaji lah pulak lepas ni...baru bulan November...adoi... tak sabarnhyer nak abis dan lepak..... Akhirnya aku sudah juga... nanti aku scan Ijazah aku dan tepek kat sini... Report to moderator 202.58.86.15 Puan Seri Serodja Laksamana Muda Posts: 3890 Karma: +0/-1 Gender: Last Login:Today at 09:57:36 AM Activity 3.4% Re: Pengalaman belajar dah dewasa dewasa ni « Reply #29 on: November 29, 2011, 02:38:59 PM » QuoteModifyRemove selepas 25 November 2011 hari itu , projek kami selesai. ramai yang gembira aku jer yang berkecai kecai air mata meleleh.. tiba hari perpisahan..dan 4 December ini lengkap lah semester aku. 4 tahun aku melaluinya...berakhir juga.. hati pun jadi sayu dan mula rindu.. adui... lagi teruk dari putus cinta... - Tammat ---- Report to moderator 175.138.175.130 REPLY ADD BOOKMARK NOTIFY MARK UNREAD SEND THIS TOPIC PRINT Pages: 1 [2] Go Up « previous next » Komuniti Harmoni » Foyer Ekonomi, Perniagaan & Pertanian » Melanjutkan Pelajaran » Pengalaman belajar dah dewasa dewasa ni LINK TO CALENDAR Jump to:

Perjalanan Ijazahku (ada sedikit cerita aku kongsikan di sini)

(Aku menulis di sebuah forum tentang perjalanan aku ketika melanjutkan pelajaran dari Semester satu hingga lapan) Pengalaman belajar dah dewasa dewasa ni (Read 760 times) Last Login:May 01, 2011, 02:48:12 PM Topic starter Pengalaman belajar dah dewasa dewasa ni « on: March 18, 2009, 11:00:03 PM » Mula mula seronok ya amat.. Guru pulak nak sebaya..dan dia treat kita macam kawan..tak susah nak bincang..kebanyakkan rakan matang ..dan mesra ini sem satu.. Puan Nora jadi favourite aku..dengan dia punya lawak..kita orang sampai semua sanggup ambik extra hours ngan dia..sebab dia punya best.. ni lah puan kalau aku nak buat academic writing sok..aku nak pilih.. malangnya dia dah pun berangkat buat phd kat ostralia.. ada sorang lecturer ..andsome..aku pun ...syok kat dia..best..caring..kalau kita phone dia..mesti dia layan kita cukup cukup..kita tanya sikit berjela dia bagi penerangan... best gak .. satu ari..dia pass phone dia kat aku..tolong jawab katanya...rupanya ada murid lain dah tergoda dengan dia...siap cakap sayang..kat dia..aku jawab jer ngan suara garau aku...terus senyap..keh keh.. sampai sekarang pun..kalau jumpa kat koridor..aku sapa dia..aduuh..cikgu..sapa lah yang tak terpana... lagi sorang ni cikgu..lelaki bujang pulak..dia ngajar aku speech...public speaking.. tapi kami semua heran..dia tak berani nak bertentang mata ngan kami... aku yang memang semula jadi galak..selalu ngusik dia..hai cikgu..saya cukup sifat..pandang lah saya... ketiga tiga cikgu tu..aku dapat A... yang aku dapat B plus..tapi sayang juga dengan puan ni..masalahnya...apa bendalah semantik..wacana..ulasan skrip..mana lah aku tau tu semua..tapi..dapat gak b plus... nanti aku cerita pasal bebudak tu pulak yek... aku kongsi lagi...nanti nanti.. Report to moderator Logged tinkosongfc Leftenan Muda Posts: 83 Karma: +1/-4 [applaud] [smite] Last Login:September 16, 2011, 09:12:11 PM - Hanya ALLAH S.W.T Sahaja Yang Mengetahui - Activity 0% Re: Pengalaman belajar dah dewasa dewasa ni « Reply #1 on: March 20, 2009, 10:47:34 PM » Quote wah kak seri..nie pengalaman dulu2 atau masih berlaku?? :scool: :scool: Report to moderator Logged - Saya Nak Mencari ILMU Sampai Ke Liang Lahad , Mengenai Sampai , Berjaya , Sangkut @ Terjerumus Pada Pengakhiran nanti, Saya tidak ada kemampuan untuk mengetahui ...Maka sampai bila-bila saya nie TIN KOSONG yang akan mencari Insyallah - Bahometh Kedet Kanan Posts: 531 Karma: +0/-0 [applaud] [smite] Last Login:November 02, 2007, 12:29:54 PM Activity 0% Re: Pengalaman belajar dah dewasa dewasa ni « Reply #2 on: March 21, 2009, 08:33:48 PM » Quote pengalaman skrg ler tu. belajar masa dewasa ni buatkan hidup kelam kabut. laki nak kena jaga.... anak nak kena jaga.... pelajaran nak kena jaga.... :biggrin5: tapi sebenarnya seronok belajar masa dewasa ni... sbb fikiran dah matang... kesabaran pun tinggi hadnya.... susah macam mana pun mampu harung. kalau masa muda... darah muda... kesabaran kurang... belajar susah sikit je dah mula nak berhenti. :biggrin5: Report to moderator Logged Jadilah diri anda... tidak perlu sibuk nak jadi macam orang lain... elly_82 Leftenan Komander Posts: 2572 Karma: +6/-8 [applaud] [smite] Gender: Last Login:March 01, 2008, 01:25:40 PM naK saNgaT ke teNgoK aKu haNgiN?? Activity 0% Re: Pengalaman belajar dah dewasa dewasa ni « Reply #3 on: March 24, 2009, 06:31:30 PM » Quote huhuhuu macam nak kene panah kat batang idung aje :blush2: :blush2: :blush2: Report to moderator Logged oRaNg baIK nGan aKU.. aKu aKaN baLaS baIk.. taPi kALaU daH saMpaI maCaM naK meReNdaHkaN maRuaH aKU.. meLamPauLa tuH.. ko sApeR.. keNaL aKu seTaKaT ceNggiTu aJer.. naK caKap baNyaK Lax... http://tukangbacertalqin.blogspot.com/ Seri Dewi Malam Leftenan Posts: 737 Karma: +3/-9 [applaud] [smite] Last Login:May 01, 2011, 02:48:12 PM Topic starter Activity 0% Re: Pengalaman belajar dah dewasa dewasa ni « Reply #4 on: June 03, 2009, 02:00:28 PM » Quote Quote from: Bahometh on March 21, 2009, 08:33:48 PM pengalaman skrg ler tu. belajar masa dewasa ni buatkan hidup kelam kabut. laki nak kena jaga.... anak nak kena jaga.... pelajaran nak kena jaga.... :biggrin5: tapi sebenarnya seronok belajar masa dewasa ni... sbb fikiran dah matang... kesabaran pun tinggi hadnya.... susah macam mana pun mampu harung. kalau masa muda... darah muda... kesabaran kurang... belajar susah sikit je dah mula nak berhenti. :biggrin5: tak juga kelam kabut sebab..pergi orang antau ..balik orang amik..break pun gi makan sesama..dia bayor.. pulak dah tua..lecturer kena sabau sebabnya aku terlalu banyak soklan untuk mereka..berdebat debat tiap kali ada kelas..nasib baik cikgu sabar sabar belaka dengan aku..dah ramai suruh aku pulak jadi lecturer..padan muka kalau kena seksa pulak ..kata lecturer..keh keh keh..suka aku..menyeksa lecturer..pulak demand..kalau assigment markah rendah..aku nak buat balik..sampai lecturer pun seram ..sebab kalau rendah..aku akan buat lagi dan buat lagi ..sampai puas ati dengan markah yang depa buat lagi..nasib baik..belum satu pun aku kena ulang buat..alhamdulillah.. masa aku sangat terancang..24 jam tu aku rancang setiap hari..sabtu ahad dan public holiday termasuk..aku rasa..hidup aku lebih bermakna.. suami, bapak aku, anak anak aku, orang orang pejabat aku, kawan kawan aku dan yang sewaktunya..mula tahu bagaimana susahnya nak dapatkan waktu kualiti dengan aku..maka jika aku memperuntukkan waktu untuk mereka..mereka sangat sangat menghargainya (no longer take for granted)..alhamdulillah lagi.. ...dan ada banyak lagi kalau aku nak senaraikan.. Report to moderator Logged kickball Leftenan Muda Posts: 165 Karma: +3/-3 [applaud] [smite] Last Login:October 09, 2012, 12:19:30 PM Activity 0% Re: Pengalaman belajar dah dewasa dewasa ni « Reply #5 on: July 15, 2009, 10:42:20 AM » Quote meletihkan..tapi best kalau jumpe lecturer nak balik cepat :biggrin5: Report to moderator Logged Chek_Tie Komander Posts: 1640 Karma: +4/-1 [applaud] [smite] Gender: Last Login:November 20, 2009, 02:29:58 AM Activity 0% Re: Pengalaman belajar dah dewasa dewasa ni « Reply #6 on: August 26, 2009, 12:46:32 PM » Quote stdy dah dewasa ni berbeza sgt... btl kata kak seri.. lact blh jadi kawan, silap aribln leh jadi bf (lact yg mujang2 jee :biggrin5:).. kekeke xbrani nk tackle, ckp jee lebeyy... yg pasti, blaja laa masa yg paling best pd c-t... :D Report to moderator Logged rozaimy Leftenan Posts: 816 Karma: +12/-10 [applaud] [smite] Last Login:February 25, 2010, 09:03:34 AM Activity 0% Re: Pengalaman belajar dah dewasa dewasa ni « Reply #7 on: August 26, 2009, 02:04:22 PM » Quote bila dah dewasa, akalnya panjang cuma masa terhad. pandai pulak buat discussion group, rajin tanya lecturer. bila dpt result exam, boleh komplen kat Prof lagi tu. boleh siap kata pemeriksa silap pasal kasi aku A-, B dan sebagainya, hampir setiap semester aku komplen, siap berani cakap, "Prof, panggil SME yg buat soalan dan suruh dia tanya apa saja soalan secara terus, gerenti saya boleh jawap, tetapi kalau saya tanya soalan kat SME saya boleh jamin dia tak boleh jawap" last sekali Prof jawap "tulisan you buruk sangat, pi bayar RM50 utk semakan semula" baru padan dgn muka aku.. :biggrin5: dulu masa belajar kat ITM, tak ada group discussion, kalau result B pun aku tak berani nak komplen. Terima aje result seadanya Report to moderator Logged Seri Dewi Malam Leftenan Posts: 737 Karma: +3/-9 [applaud] [smite] Last Login:May 01, 2011, 02:48:12 PM Topic starter Activity 0% Re: Pengalaman belajar dah dewasa dewasa ni « Reply #8 on: October 26, 2009, 10:56:53 PM » Quote mesti carik group discussion yang rajin rajin..kalau nak menepek jer kat kita..letih.. macam biasa..aku yang paling senior..dari segi umur..tegas..dan punctual..kalau sapa sapa lambat 10 minit..aku boleh tengok depa punya menikus.. tapi bila dapat markah group paper..tersengih sengih kami puas.. dia orang kata..sebab ketegasan aku..dia orang memang sendiri jadi takut nak main main.. ooh..aku tegas ke aku tanya..tak..jawab mereka..tapi..seram aku terlalu sombong..nasib baik aku terima dia orang jadi group member.. aku tak sombong tapi aku tak banyak masa macam dia orang..nak repeat..aku dah terlalu lambat..masa mengejar aku ngalah kan ribut taufan.. tapi..benar..group ni..memainkan banyak peranan untuk kita cemerlang atau terjunam.. :scool: Report to moderator Logged azrina Komander Posts: 1588 Karma: +3/-70 [applaud] [smite] Gender: Last Login:December 21, 2011, 10:07:47 AM Dalam aku ada Kamu Activity 0% Re: Pengalaman belajar dah dewasa dewasa ni « Reply #9 on: October 27, 2009, 09:50:45 AM » Quote tak dapat nak concentrate sangat kat study sbb banyak perkara lain yang nak kena fikirkan. :biggrin5: Report to moderator Logged wajahku adalah wajahMu, sesungguhnya solatku, ibadahku, hidupku dan matiku adalah keranaMu. http://masakalabelasah.blogspot.com http://adrinmalina.blogspot.com Seri Dewi Malam Leftenan Posts: 737 Karma: +3/-9 [applaud] [smite] Last Login:May 01, 2011, 02:48:12 PM Topic starter Activity 0% Re: Pengalaman belajar dah dewasa dewasa ni « Reply #10 on: October 27, 2009, 10:08:48 AM » Quote Quote from: azrina on October 27, 2009, 09:50:45 AM tak dapat nak concentrate sangat kat study sbb banyak perkara lain yang nak kena fikirkan. :biggrin5: bahagikan diri kita kepada 4... masa untuk kerja masa untuk rumah masa untuk diri masa untuk belajar masa untuk mengelamun..(give this to yourself at least 10 minutes a day) kurangkan tidur (5 jam cukup lah)..semua pelajar buat begini termasuk yang full time.. kamu yang buat keputusan untuk membahagikan masa itu.. inshallah..kamu akan jumpa masa.. contoh kak seri (lebih kurang ...tak lah strict sangat masa ni).. 5.30 - 7.30 - masak , solat, preparation to go to work 7.30 - 8.00 - perjalanan ke tempat kerja 8.00-5.30 - kerja dan forum 5.30 - 6.00 - perjalanan ke rumah 6.00 - 9.00 - masak dan family time. 9.00 - 12.00 -study 12.00 - 5.30 - tidur sabtu dan ahad 8.00 am - 7.00 pm - library , solat 7.00 pm - 9.00 pm family 10-12 - study lagi 12.00-5.30..tidur.. Report to moderator Logged azrina Komander Posts: 1588 Karma: +3/-70 [applaud] [smite] Gender: Last Login:December 21, 2011, 10:07:47 AM Dalam aku ada Kamu Activity 0% Re: Pengalaman belajar dah dewasa dewasa ni « Reply #11 on: October 27, 2009, 10:28:19 AM » Quote thanks for the tips kak seri. saya ni mungkin kena bahagikan kepada banyak bahagian lagi kot. masa bekerja masa berfikir tentang urusan family (dua rumah) masa di rumah masa berkarya masa untuk diri maintenance time masa membaca masa study tidur pun selalu sikit aje kak seri. kalau jumaat malam sabtu selalunya tak tidur. hari² biasa pulak tidur selalu lambat (selalunya dalam kul 2 3 pagi) kemudian awal pagi bangun pi keje. Report to moderator Logged wajahku adalah wajahMu, sesungguhnya solatku, ibadahku, hidupku dan matiku adalah keranaMu. http://masakalabelasah.blogspot.com http://adrinmalina.blogspot.com jasmine Guest Re: Pengalaman belajar dah dewasa dewasa ni « Reply #12 on: October 27, 2009, 12:57:25 PM » Quote skrg ne tak la rasa boring sbb dah bertahun2 asyik kerje, keluarga je.. skrang tmbh satu lagi stdy .. suasana dah lain.. dan yg paling best .. masa mula2 atend kuliah.. terasa muda la balek.. hehe. yg plig tak tahan bila ada masalah peribadi.. hal kluargalah.. mcm2.. kdg2 boleh tersangkut mood utk beljar. tension beb.. Report to moderator Logged Seri Dewi Malam Leftenan Posts: 737 Karma: +3/-9 [applaud] [smite] Last Login:May 01, 2011, 02:48:12 PM Topic starter Activity 0% Re: Pengalaman belajar dah dewasa dewasa ni « Reply #13 on: October 27, 2009, 02:50:11 PM » Quote tips tips kak seri..kongsi lagi.. kak seri lain boleh kurang.. tapi tidur tak boleh kurang..5 jam tu perlu untuk membaikpulih yang dah lengoh dah letih dah longgar dah mereng.. untuk kekuatan diri dan merasakan kesegaran di setiap hari ialah..jangan kurangkan tidur..(5 jam penting untuk baik pulih).. 5 jam itu perlu untuk tubuh badan kita untuk bergerak cergas semula esok harinya minum air putih yang banyak untuk membuang segala stress dan toksik dalam badan.. baca alquran setiap hari untuk mengasah ketajaman mata..dan fikiran.. dan selalu lah berdoa..tak kira waktu atau tempat atau keadaan.. dan breakfast setiap hari..(boleh tinggal lunch atau dinner tapi breakfast untuk kecergasan satu hari)..kalau malas nak makan..puasa..lebih afdal.. badan mudah jadi sakit sebab tak cukup rehat.. badan mudah jadi fatigue sebab otak kita dah tak berfungsi dengan cergas dan kamu lebih tahu yang mana urgent..mana yang important perasaan (simpan dalam gobok)..ada masa pakai..tak ada masa simpan dulu.. sepatutnya kita dah mula matang menguasai perasaan.. you choose what you wanna feel... Report to moderator Logged Seri Dewi Malam Leftenan Posts: 737 Karma: +3/-9 [applaud] [smite] Last Login:May 01, 2011, 02:48:12 PM Topic starter Activity 0% Re: Pengalaman belajar dah dewasa dewasa ni « Reply #14 on: December 12, 2009, 08:10:35 AM » Quote Semester lepas...satu lagi Anugerah Dekan aku kumpul...semoga cita cita aku ingin menyarung selempang Naib Chanselor tercapai... untuk apa kawan kawan aku bertanya...keluargaku juga bertanya..pengarah aku juga bertanya.. Untuk kepuasan.. Begitu rupanya kehidupan kita, kadang kadang kita boleh hairan keinginan keinginan orang untuk memenuhi kepuasan kepuasan mereka sehingga melampui batas... kita turutkan kepuasan yang tak akan puas dan jarang bernoktah.. Tapi jika mudah bersyukur..mudah berterima kasih.keinginan .kepuasan itu di padamkan dengan menimbang nimbang apa yang paling penting untuk di bawa pulang. Report to moderator Logged REPLY ADD BOOKMARK NOTIFY MARK UNREAD SEND THIS TOPIC PRINT Pages: [1] 2 Go Up « previous next » Komuniti Harmoni » Foyer Ekonomi, Perniagaan & Pertanian » Melanjutkan Pelajaran » Pengalaman belajar dah dewasa dewasa ni LINK TO CALENDAR Jump to: mali Leftenan Posts: 534 Karma: +2/-1 [applaud] [smite] Gender: Last Login:May 21, 2012, 05:58:48 PM LIFE MUST GO ON !!!!!!!!!!!!!!! Activity 0% Re: Pengalaman belajar dah dewasa dewasa ni « Reply #15 on: December 16, 2009, 11:34:50 PM » Quote salam.... tumpang sekaki... tahun depan nak sambung belajar ni.. full time separuh gaji... mintak tip sikit dr otai2... p/s:lamo bebeno dh tak masuk forum ni.... Report to moderator Logged www.immali.com gonyohje.wordpress.com cutimalisia.blogspot.com azrina Komander Posts: 1588 Karma: +3/-70 [applaud] [smite] Gender: Last Login:December 21, 2011, 10:07:47 AM Dalam aku ada Kamu Activity 0% Re: Pengalaman belajar dah dewasa dewasa ni « Reply #16 on: December 18, 2009, 12:49:43 AM » Quote kalau fulltime kena tanya cikgu adi dengan riff. takpun tanya elly. Report to moderator Logged wajahku adalah wajahMu, sesungguhnya solatku, ibadahku, hidupku dan matiku adalah keranaMu. http://masakalabelasah.blogspot.com http://adrinmalina.blogspot.com ***abg comei*** Laksamana Muda Posts: 4993 Karma: +24/-8 [applaud] [smite] Gender: Last Login:June 09, 2011, 12:43:13 PM Allahuakbar!!.... Activity 0% Re: Pengalaman belajar dah dewasa dewasa ni « Reply #17 on: December 18, 2009, 06:24:14 PM » Quote den pung nak berbince2 gak la..... :biggrin5: den saje jer nak citer.....nak buang tebiat sikit..... aritu mini den suruh bawa dia gi lawat student latihan praktikal kat satu company ni.....ado la company cap ayam ni.... bile sampai kat ofis tu.....jumpe la ngan student tu....bila mini den suh tunjuk system, tak siap.....suh tunjuk repot pung tah apa2....hah! mini den dah naik hangin dah..... tetiba keluar la bos company tu dari bilik dia.....dah tua dah.....den lepak kat sofa tengok dari jauh je.....duk la bos tu sekali sembang2 citer pasal company dia.....org tanya pasal prestasi student, dia duk sibuk citer company dia dapat untung rm400k la.....dapat trofi la.....tunjuk sijil la.....elloo itu dah brape tawun dah.....dah berkulat dah.....skang citer student ekau tu.....jangan nak lari tajuk..... tapi yg den bengang tul masa tu.....selamba jer dia cucuh rokok kretek murahan depan mini den (maybe rokok seludup nye kot, pasal bau bucuk daa).....sambil explain konon student tu buat keje la konon......berkepol kepol asap tu dalam whole ofis tu.....peeh....rasa nak tarik aje telinga bos tua tu.....ahhh....sembang omputih pung sleng gapo dio ntah.....bertetaboo....merah jah mato den nengok.... lepas tu den ajak mini den blah cepat.....ahhh menyampah aku tengok..... tut....tut.....baru ni result keluar.....ahaha....budak student tu fail.....ahaha.....action macam bagus tapi repot tak hantar.....panggil datang ofis tak mai.....student pompuan lain punya susah nak datang pung sampai gak.....ni student laki, kederat ada tapi malas.... kemdian, bos tu telipon la berkali2 konon nak backup la student yg latihan praktikal ngan dia tu......konon nak tanya apsal student tu boley fail......ahhh porah la....result dah meeting gapo....pusat di shah alam dah keluar result pung.....lagi nak terhegeh2 nak tanya result....mana boley adjust.....ingat bapak mini den punya sekolah ka..... peeh..... gitu la pengalaman belajar dewasa2 ini.....sekian..... :biggrin5: Report to moderator Logged [IMG] mali Leftenan Posts: 534 Karma: +2/-1 [applaud] [smite] Gender: Last Login:May 21, 2012, 05:58:48 PM LIFE MUST GO ON !!!!!!!!!!!!!!! Activity 0% Re: Pengalaman belajar dah dewasa dewasa ni « Reply #18 on: December 21, 2009, 06:04:15 PM » Quote Quote from: zawq on December 18, 2009, 04:38:59 AM if you want to do full time, maximum subjects you can take is 4 per semester. average 3, and at least 2. 4 is heavy sangat dah, sebab most of the assignments require you to submit project papers yang melibatkan case study atau field work. first, masa start study, kalau boleh buy your own printer and scanner terus (yang boleh buat photocophy). this is very very important. kemudian, first semester tu kalau boleh dah ada tajuk apa nak buat untuk thesis. therefore, you can start reading and buat assignments yang boleh menyumbang ke arah thesis itu nanti. penerangan yg pjg lebar. tq bro. ni nak ambik degree ke bro? teman nak ambik diploma jah... p/s: org tua baru nak ngaji balik. ada warga puo tak kek sini? my first advice, don't trust anybody. saya selalu jumpa kes dengki-mendengki, dan kes tikam belakang. ingatkan, bila dah sambung belajar, dah takde lagi kes-kes macam ni, tapi worse. so, don't trust anybody. especially berkaitan assignments. pernah ada kes seorang A, yang suruh B print out assignment dia, bila keluar result - si A itu tadi dapat B-, dan si B tu pulak dapat A. kalau kes dapat B-, maknanya you kena repeat paper tu lagi sekali. the worst gred you can get is B, kalau B- memang wajib repeat, unless your CGPA is above 3.5. lepas tu, si A ini jumpa-lah lecturer, dan bila dia tengok paper tu, dia cakap, "ni bukan assignment saya ni, " dan bila dia semak paper si B tu, maka tahu-lah dia bahawa si B tadi tu telah tukarkan assignment mereka berdua. tapi sebab takde bukti, tak tahu siapa yang benar dan siapa yang salah, maka gred si A itu tadi kekal, walaupun dia menangis, meraung keluar air mata darah sekali pun. kesian dia. sometimes, you will meet people yang suka menjatuhkan orang lain (termasuk di kalangan lecturer) yang tak boleh ada orang lain lagi pandai dari dia, and etc etc. so, play dumb. tapi, masalahnya, if you play dumb, bila you write a really good paper, mereka akan ingat you copy plak. but this is a real problem in education system. lagi satu, ada orang memang dia fikir ilmu itu berasal dari dia, so dia akan kedekut ilmu, tak nak share bahan dan sebagainya. competitive tak bertempat. tapi lagi teruk dari tu pun ada. pinjam assignment kawan, lepas tu ubah buat hak milik sendiri. OK, good luck to all yang nak menyambung pelajaran. matlamat kena betul, azam kena kuat. insya allah, berjaya dunia akhirat. Report to moderator Logged www.immali.com gonyohje.wordpress.com cutimalisia.blogspot.com Puan Seri Serodja Laksamana Muda Posts: 3890 Karma: +0/-1 Gender: Last Login:Today at 09:57:36 AM Activity 3.4% Re: Pengalaman belajar dah dewasa dewasa ni « Reply #19 on: February 04, 2010, 06:52:16 PM » QuoteModifyRemove wow kalau ambik 18 credit hours tu..buat part time dengan kerja dengan keluarga dengan ibadah yang tak boleh di kurangkan..mau tercirit tu..takkan nak ambik paper dengan keputusan B...saya dah cuba ...paling fokus dan peruntukan masa jangan lebih 16 credit hours..kalau tak nanti gpa teruk..cuba jangan kurang dari 3.5 dan sudah tentulah semua nak 3.75..susun 4 credit hours dengan 3 credit hours dan 2 credit hours tu..jangan ambik lebih dari 2 paper untuk 4 credit hours..mau terduduk nanti..kalau kamu bujang..go ahead..yang bekeluarga ...hanya tuhan sahaja tahu segala pengorbanan yang kamu, keluarga kamu, kawan kamu dan orang orang sekitar kamu (collateral damage) akan terbabit dalam perjalanan kamu untuk belajar.. kalau kamu tak pernah duduk form 6 atau pun diploma ...jika hendak buat degree, sila lah belajar dengan orang yang pernah buat thesis..di sebabkan akak nampak siapa yang tak terdedah dengan gaya thesis..markah assignment menyedihkan..belajar dari mereka yang telah terdedah dengan belajar rapat dengan mereka (group studies).. dan sudah semestinya ada group yang memang membawa kita terjunam ...dan juga meletakkan kita di persada walaupun yang dengki tu ada..kamu fokus dengan cita cita kamu.... sakit hati pasti berlaku kalau kita lupa yang kita tengah berjihad ... Report to moderator 60.52.113.42 Seri Dewi Malam Leftenan Posts: 737 Karma: +3/-9 [applaud] [smite] Last Login:May 01, 2011, 02:48:12 PM Topic starter Activity 0% Re: Pengalaman belajar dah dewasa dewasa ni « Reply #20 on: May 13, 2010, 01:17:38 PM » Quote sambung cerita.. baru lepas sem 6..ada tinggal 3 lagi.. nak cerita sikit bila dah masuk semester 6, jangan harap boleh guna gaya bebas macam sem 5 ke bawah, yang ni gila, lebih gila, kalau ambik media law...kah kah...tak baca, tak kaji..kantoi dan ambik lah sekali lagi...soklan nya luas .. ada satu paper tu kena buat events..macam real..dalam situ lah proposal, company profile, real life banner, real life macam macam, menangis sorang sorang pun dah buat, group besar, 13 orang, yang kerja..3 orang, rasa benci sangat, rasa benci sangat dengan kawan kawan hingga nak gugurkan semua nama mereka dari group work, masa hari presentation, lecturer puji..."tak pernah lagi ada orang buat macam ni untuk saya...terutama budak budak epjj..." he he he...dapat 19 per 20. Cukup tinggi ler untuk 3 orang yang buat kerja...dan "hilang terus rasa benci benci tu"...masa final 13 orang ni harung dengan lega sahaja..sebab carried marks serendah 45 per 50..sorang pun tak aku kecualikan untuk group notes dan strategi untuk final exam, aku harap 13 orang ni akan score A sekurang kurangnyer... Report to moderator Logged Seri Dewi Malam Leftenan Posts: 737 Karma: +3/-9 [applaud] [smite] Last Login:May 01, 2011, 02:48:12 PM Topic starter Activity 0% Re: Pengalaman belajar dah dewasa dewasa ni « Reply #21 on: June 13, 2010, 10:56:46 PM » Quote tahniah pada budak yang sudah pun lengkap diplomanya dengan keputusan 1st class upper.. (aku agaklah) sebab manjang DL..so mesti dia nak sambung degree...aku juga sokong, muda lagi teruskan lah belajar kalau ingin..tapi boleh juga bekerja dan kemudian belajar... 2 orang anak buah aku yang cemerlang SPM aku suruh teruskan bekerja kerana dia dah pun dapat kerja masa 2 hari selepas SPM keluar...sayang kalau teruskan pelajaran yang belum tentu dapat kerja, tiga tahun akan datang... mungkin dulu..orang suruh belajar..tapi bila ramai sangat yang kejar kerja yang sikit ...maka aku punya advice ialah kerja dulu dan belajar sambilan...kalau kuat semangat 4 tahun siap dengan degree dan tak perlu buat pinjaman PTPTN atau pun MARA atau pun mana mana kerana belajar sambil kerja ini tidak perlu wang yang banyak kecuali nak buat ijazah kedoktoran atau pun kejuruteraan...atau paling kurang jadi cikgu..yang tu..perlu lah fokus sepenuh masa..... yang lain sekarang melambak lambak bekerja sambil belajar.... jangan buat heavy....heavy pada awalnya..kerana ...kerja kita itu akan mengarahkan kursus terbaik yang perlu kita ambik.. lain lah yang bersedia untuk belajar dengan sehabis serius kerana ..1st upper class sangat berlambak di sana..apalagi yang lulus dari overseas...alamat lah kita pikul ijazah kita kehulu ke hilior.. Report to moderator Logged Puan Seri Serodja Laksamana Muda Posts: 3890 Karma: +0/-1 Gender: Last Login:Today at 09:57:36 AM Activity 3.4% Re: Pengalaman belajar dah dewasa dewasa ni « Reply #22 on: December 21, 2010, 07:47:48 PM » QuoteModifyRemove lama aku tak posting kat sini....aku suka kongsi..keluarga di sini sudah tahu yang aku ni mula belajar untuk ambik degree dari asakan asakan orang orang di sini...terutama abang t yang selalu pulun aku dengan soklan soklan membakar jiwa terutama seorang wanita bekerjaya supaya aku adalah seorang pemikul degree.juga semasa abang t sibuk dengan phd nyer... keseluruhan degree aku 38 paper dan aku sepatutnya ambik 4 paper satu sem..tapi di sebab kan aku nak kejar master..sebelum aku 50..aku tarik tarik paper jadi tinggal 10 paper jer lagi untuk lagi satu tahun..semester ni aku nak tarik 6 paper dengan sekurang kurang cgpa 3.8...aku kena buat untuk make sure aku boleh tarik gpa aku 3.75..selaramg g[a aku bawah dari 3.75 walaupun boss kata aku dah cukup bagus..aku nak buktikan pada diri aku...sebab dah tak ada orang yang suka apa yang aku buat...ayah yang paling seronok bila aku tunjuk anugerah dekan aku..tahun ni..aku buat derk jer ngan anugerah dekan aku...tak siapa tahu apa itu anugerah dekan..buat sakit hati jer nak tunjuk kat sapa sapa pun..biar lah dia berulat dalam pejabat tu..aku pun nak buat apa...aku dah ada kerja tetap.. dan untuk masuk tahun 4 ni..aku dah susun kawan kawan aku dan semangat aku..dan aku mohon sangat kesihatan aku tidak terjejas... dan berharap sangat aku dapat register untuk master....ramai tertanya..untuk apa aku sambung ke master..mungkin 2 master.. aku ada perangai...ketagih...dan aku dah ketagih belajar... Report to moderator 175.140.4.221 budak Laksamana Muda Posts: 4200 Karma: +136/-93 [applaud] [smite] Gender: Last Login:March 01, 2012, 05:08:29 PM and if you wrong us, shall we not revenge?? Activity 0% Re: Pengalaman belajar dah dewasa dewasa ni « Reply #23 on: December 21, 2010, 09:48:43 PM » Quote Quote from: Seri Dewi Malam on June 13, 2010, 10:56:46 PM tahniah pada budak yang sudah pun lengkap diplomanya dengan keputusan 1st class upper.. (aku agaklah) sebab manjang DL..so mesti dia nak sambung degree...aku juga sokong, muda lagi teruskan lah belajar kalau ingin..tapi boleh juga bekerja dan kemudian belajar... (dah setengah tahun, harini baru nak baca ish ish ish, teruk sungguh) diploma mana ada kira kelas-kelas lah kak. ada bintang-bintang saja kot, kami pun tak pastilah. alhamdulillah dah lepas satu sem degree, result pun alhamdulillah dapat DL jugak tapi macam biasalah subject CTU (hubungan etnik) memang tak pernah score pun. diri tak boleh nak kompelin sebab sendiri tak fokus time study CTU walaupun TP HEA (timbalan pengarah hal ehwal pelajar) yang mengajor. ehemm subject lecturer hensem dapat A+. malu kalau tak skor sebab lecturer hensem hehehehe :blush2: Report to moderator Logged Tuhanku, aku hairan, bagaimana mungkin sekian lama, aku tergiur, oleh yang bukan Engkau. budak Laksamana Muda Posts: 4200 Karma: +136/-93 [applaud] [smite] Gender: Last Login:March 01, 2012, 05:08:29 PM and if you wrong us, shall we not revenge?? Activity 0% Re: Pengalaman belajar dah dewasa dewasa ni « Reply #24 on: December 21, 2010, 09:51:03 PM » Quote tapi kalau nak banding dengan kak nita, kami ni kecillllll lah sangat (bukan size lah). tapi kemampuan dan pencapaian. Report to moderator Logged Tuhanku, aku hairan, bagaimana mungkin sekian lama, aku tergiur, oleh yang bukan Engkau. warisanjiwa Leftenan Madya Posts: 444 Karma: +5/-6 [applaud] [smite] Last Login:July 04, 2011, 01:03:25 AM Activity 0% Re: Pengalaman belajar dah dewasa dewasa ni « Reply #25 on: December 22, 2010, 01:27:10 AM » Quote seronok dgr penglaman kawan-kawan yg samb study ni.... pengalaman aku plak....tak la seindah yg lain..... aku akui...byk juga subjek yg aku score A terutama bila lecture yg ngam dan sekepala dgn kita..... tambah plak bila ada assgmt yg aku suka buat.....Sepatutnya aku ni dh lama grad tp disebbkan masalah kesihatan selalu plak masuk wad .... sepatutnya dh hbs thn lepas ...( dlm bab ni aku byk kali gak rugi..byr yuran....bila nk masuk tutorial 2.... aku masuk wad lagi..... at least yuran burn camtu jer......) next sem... byr lagi....disember 2010 ni baru nk final.... hrp-hrp thn ni tak de lagi mslh kesihatan . I"Allah 26hb Disember ni last final exam...pastu aku blh rasa lega...... bila dh hbs sem...teringin plak nk samb lagi....tapi takut tak termampu...... minat tu tetap ada...... ah....rasanya semangat tu blh atasi kekurangan kot..... Report to moderator Logged "Sebagai seorang manusia........aku sayang padamu". Puan Seri Serodja Laksamana Muda Posts: 3890 Karma: +0/-1 Gender: Last Login:Today at 09:57:36 AM Activity 3.4% Re: Pengalaman belajar dah dewasa dewasa ni « Reply #26 on: December 22, 2010, 12:48:42 PM » QuoteModifyRemove inshallah...kita mohon pada Allah..jika di izinkan..rezeki panjang umur, kesihatan, waras fikiran semua atas keizinnannya belaka..kita kena lah usaha dah sering kali berdoa.. minat tu penting... pulak kalau buat epjj yang kelas cuma lima kali satu semester dengan 2 jam sahaja satu paper dengan assignment assignment besar..dengan mid term dan kuiz dan suka suka lecturer jer dia nak bagi...maka jangan sesekali cuba tertidur... hadir kelas sangat penting...bagi yang kurang masa yang hendak membaca ....kalau paper macam akak seri..mudah juga..dengar berita itu penting..membaca suratkhabar tu penting..baca blog tu penting..dengar dengar orang kat sini berdiskusi pun penting sebab banyak berita terkini jadi tajuk untuk di bincang ...dan ada juga yang keluar masa final paper...telinga mau kasik sensitif sikit... dan masa kita dewasa dewasa ni...kita lebih pandai memilih waktu untuk berlibur dan belajar.... Report to moderator 211.24.163.74 Puan Seri Serodja Laksamana Muda Posts: 3890 Karma: +0/-1 Gender: Last Login:Today at 09:57:36 AM Activity 3.4% Re: Pengalaman belajar dah dewasa dewasa ni « Reply #27 on: May 08, 2011, 04:42:10 PM » QuoteModifyRemove wah sudah siap semester 7...waaaaah...tinggal satu semester lagi.... tapi risau gak ngan paper media law... tak taw lah boleh dapat dekan lagi... kalau ikut kan.. boleh...tapi boleh ke dapat 3.8...aduiyaaaaai.... Report to moderator 175.138.173.97 Puan Seri Serodja Laksamana Muda Posts: 3890 Karma: +0/-1 Gender: Last Login:Today at 09:57:36 AM Activity 3.4% Re: Pengalaman belajar dah dewasa dewasa ni « Reply #28 on: October 30, 2011, 02:25:54 PM » QuoteModifyRemove lama dah tak masuk..aku dah sampai 8 semester..jumlah anugerah dekan..ada lima sahaja..dan aku hampir sampai ke cgpa 3.7...jadi kalau aku boleh makan semester terkakhir ini..maka dapat lah aku 3.7...cukup ler.. semester terakhir dia ada 2 perkara besar....besar sangat rasa macam nak pengsan... 1) Event yang aku kena jadi project leader... 2) Thesis paper...(1 round and 2 round jumpa supervisor...sudah lulus)... tiap tiap minggu aku kena amik cuti jumpa Professor aku...pasal event...habis dah cuti aku... kena ambik cuti tanpa gaji lah pulak lepas ni...baru bulan November...adoi... tak sabarnhyer nak abis dan lepak..... Akhirnya aku sudah juga... nanti aku scan Ijazah aku dan tepek kat sini... Report to moderator 202.58.86.15 Puan Seri Serodja Laksamana Muda Posts: 3890 Karma: +0/-1 Gender: Last Login:Today at 09:57:36 AM Activity 3.4% Re: Pengalaman belajar dah dewasa dewasa ni « Reply #29 on: November 29, 2011, 02:38:59 PM » QuoteModifyRemove selepas 25 November 2011 hari itu , projek kami selesai. ramai yang gembira aku jer yang berkecai kecai air mata meleleh.. tiba hari perpisahan..dan 4 December ini lengkap lah semester aku. 4 tahun aku melaluinya...berakhir juga.. hati pun jadi sayu dan mula rindu.. adui... lagi teruk dari putus cinta... - Tammat ---- Report to moderator 175.138.175.130 REPLY ADD BOOKMARK NOTIFY MARK UNREAD SEND THIS TOPIC PRINT Pages: 1 [2] Go Up « previous next » Komuniti Harmoni » Foyer Ekonomi, Perniagaan & Pertanian » Melanjutkan Pelajaran » Pengalaman belajar dah dewasa dewasa ni LINK TO CALENDAR Jump to:

Tuesday, November 6, 2012

letih

bila hati sudahpun beralah pada takdir maka hilang rasa nafsu pada ilmu pada kuasa menguasa apalagi pada cinta

putar belit

korang pernah tak terjadi pada diri kamu....kamu cakap lain dan maksudnya lain tapi ada kawan rapat kamu putar belitkan segala yang positif kepada yang negatif sehingga satu kampung berpandangan negatif terhadap kamu.... akak naif...tak sangat lah tapi bila kamu dengar apa yang Nurul Izzah cakap macam tu..kamu rasa dia maksudkan yang negatif ke ? akak percaya pada keluhuran...rasanya Nurul Izzah tak maksud begitu.. entahlah... akak bukan penyokong Nurul Izzah pun... Selain dari Mahathir..belum ada sorang pun yang berkenan dihati perasaan dan kalbu.. kalau betul lah Nurul Izzah maksudkan orang melayu boleh murtad..maknanyer orang melayu tak beragama islam..dari islam memeluk agama islam atau menolak agama islam..maka Islamkan melayu itu... sebenarnya ramai orang melayu dah malukan Islam..dan mengaku beragama Islam..lagi sedih kan.. sebabnya bukan 100 peratus arab quraisy zaman nabi tu Islam pun..pak sedara dia pun tidak.. jadi kalau kita bukak mata..kita boleh dapatkan orang yang benar benar ingin memeluk Islam..dan hormat nanti orang orang yang lain lain agama akan hormat pada orang cina atau india yang islam..contoh Uztaz Uztaz Cina dan India...terkenal lagi termahsyur..lagi didengar lagi diminta nasihat dari mereka..

Book 1...Key to Living the Law of Attraction

After a long time of not touching a book, i was given a book today... "you have been spending too much time on Youtube, stop that" Read this book " Key to Living the Law of Attraction" Jack Canfield and D D Watkins during the traffic jammed...i managed to reach page 10...and the summary is "love your work and you will be loved" "the aura of your positive energy changes your surroundings"... to be continued...
I adore her looks in the movie i mean...

Saturday, May 19, 2012

ada ke benar

dalam lubuk hati yang tak berapa dalam aku sering bertanya untuk jujur dengan diri sendiri apakah kemelut politik sekarang ini tidak menarik minat aku ? jujur aku berkata aku sangat patriotik, berlatarbelakang ibu bapa dibawah payung kerajaan dan berkubang aku dengan pertolongan pertolongan dari pihak kerajaan dari aku kecil hingga ke dunia sekarang tidak dapat membuat aku terus tutup mata untuk menyokong era politik baru aku tetap berpegang jika mereka gelojoh dan engkar, bukan dibakar hingga jadi debu, aku lebih percaya kita tukar baju baru bukan badannya... doa aku...semoga Malaysia selamat ....

I am comfortable and content

the convocation day on 15 May marked me as completed. life goes on. comparing life, note to note with working and going back to school is a world different. being thrown a question asking what is my decision for my future in my career...were "am were asked to get a degree and here I am giving you a degree with 1st class"..but I have opted to stay in my life long position as what are before cause i am comfortable and content....am I

maka dunia pun senyap

setelah sekian lama tidak lagi bercampur gaul dengan masyarakat aku, dunia menjadi lebih sunyi. bukan sunyi yang mengoyak perasaan tapi dapat aku menikmati sunyi yang menenangkan. namun baru aku melangkah semula kedalam kebisingin masyarakat sekali lagi tohmah dan fitnah tertebar sekali lagi, kali ini yang pendiam sudah bersuara, aduh kakak, kenapa perkara baik pun menjadi fitnah dan gaduh besar ? apakah masyarakat aku yang tiga kali seminggu diadapkan dengan majlis ilmu sudah bertambah bengapnya ? maka sekali lagi aku menghilangkan diri kedalam rumah dengan diam dan tak berbunyi, maka dunia pun senyap.

Saturday, March 10, 2012

nak risau apa

saya
saya sayangkan malaysia
saya sayangkan melayu
saya sayangkan bangsa saya


saya merepek sebab lihat bangsa saya bercakap kadang kadang tak pakai akal
saya lihat lagi bukan calang calang orang kutuk perdana menteri
saya lihat lagi bukan calang calang orang kutuk mengutuk

saya letak diri saya sebagai rakyat yang bangang
dan sangat keliru

saya hanya dengar benda bendar buruk tentang kerajaan

saya baru baca posting facebook yang orang orang besar guna duit rakyat sebab nak kahwinkan anak

rasa macam tak percaya
kalau anak pm nak kawin saya rasa ramai nak sponsor..nak buat apa lagi nak pakai duit rakyat..

sedang mawi budak felda nak kawin pun orang sanggup berabis inikan pulak orang orang besar kita

kalau saya baca berita online harakah..saya akan benci sesangat dengan kerajaan

kalau saya baca segala perkara dari blog blog anti kerajaan saya benci sangat dengan kerajaan

tapi kerajaan adakan universiti untuk saya pergi
kerajaan sediakan hospital yang canggih canggih untuk keluarga saya
jalan jalan raya yang sering diturap
harga barangan yang agak terkawal
dan negara ini..dah 47 tahun aman...senang saya nak cari rezeki..berzikir dan melanjutkan pelajaran..

kenapa pulak saya nak benci kerajaan..
kenapa pulak saya nak tukar kerajaan..

tapi..kalau saya sokong kerajaan...satu taman ni kata saya ni tak ikut peredaran zaman..sebab sekarang masa PKR..bukan lagi BN...

saya gusar sangat..PRU13 tak lama lagi nak sampai...sapa saya nak undi...

Sunday, March 4, 2012

nafsu

apa kor boleh pacu nafsu kau untuk dengar kata kau dan taat dengan perintah kau

belum apa apa...beg coach merah walaupun klon..berharga RM250/= sudah membuat aku terliur..tak terpacu aku kalau ada beg cantik begini...


apa kor boleh arahkan dirikau supaya bersabar dengan nafsu sebegitu buas..RM250/=

kalau...

RM100 - kor simpan
RM100 lagi - beri adik kau yang baru keluar dari ICU
RM50 - buat bagi surau yang baru kecurian tabungnya....

boleh ke ?

hari ini aku kena dengar cakap nafsu...belum boleh lagi..beg coach merah itu terlalu hidup dalam jemala otak aku...

remeh ?...sudah tentu kau juga tau ada barang yang boleh menewaskan kamu...

Handphone baru ?...awek muda..?...sudah tentu...

bila kau mau pacu dia di bawah tapak kaki kamu...

kor mampu ?

politik

akhirnya aku menyerah....

aku sayangkan kerajaan aku

aku juga sayang agama islam

aku juga sayangkan orang melayu yang islam

dan mereka terus terus mendengar dengar ceramah yang mengajak ngajak perpecahan dalam kerajaan..

dan perpecahan perpecahan orang melayu

bilalah akan bangkit orang orang yang memimpin yang akan sayang negaranya dan bangsanya dan agamanya...

dan masih aku dengar ayah berpesan...politik itu kotor...dan walaupun aku tidak pernah mahu setuju...kena juga aku bersetuju..untuk tahun ini..ia masih kotor..tapi aku masih juga berharap..ia boleh dibersihkan satu hari nanti...


selamatkanlah kerajaan yang menyayangi rakyatnya untuk ugamanya

apa

selepas semuanya selesai dan keputusan akhir telah pun dimaklumkan, tiada perasaan yang datang, aku lihat keputusan, cemerlang dan menyedihkan. yang ku harap cemerlang tidak..yang tidak ku harapkan..cemerlang..sudah tentu aku tahu di mana silapnya...tapi janjinya nampaknya mainan...kenapa tidak aku disuruh membetulkan lagi..peluang masih terbuka..namun..nampaknya tidak rezeki buat aku membetulkan untuk kesekian kali..tidak seperti kawan kawan ku yang lain...namun untuk rasa hilang rasa kecewa ..aku harus terima ....menerima sesuatu keputusan akan menghilangkan kegusaran..tinggi..cukup tinggi bagi aku yang tidak cukup cuti..3.74..cukuplah kan...3 a dan satu satu b +....dan keputusan akhir..aku dalam golongan kelas pertama...aku mahu apa lagi ye..dengan umur makin merangkak senja..hendak buat apa aku dengan degree ini..

aku letakkan keyakinan..Tuhan memenuhkan..cukup sangat..

sekang pun aku tengah berhempas pulas diberi peluang untuk buat kerja yang aku tidak pernah termimpi...letih namun aku makin puas ....

apa lagi yang aku endak...

...sarjana..ye..berligar ligar dalam benak aku....tunggulah dulu..biar aku rayakan cuti cuti ini bersama kekasih...

Tuesday, February 7, 2012

menziarah

anak rasa aku tidak bertindak benar apa yang aku putuskan

kenapa agaknya aku tidak mahu menziarah kawan suami ku yang meninggal dunia dan jarak nya tak sampai 200 meter dari rumah

kenapa agaknya anak aku tidak faham bahawa aku tidak di wajibkan untuk menziarah arwah

orangnya lelaki ...menjelaskan

ayah sudah pun menziarah..ku jelas lagi

dan aku tidak suka berkumpul kumpul di sana kerana di sana ada banyak ruang fitnah

setiap wanita yang datang menziarah di telek dengan mata lelaki yang kurang ajar

setiap wanita yang ingin menghadiahkan yasin..tetap kena jaga suara

setiap wanita yang ingin menatap wajah arwah adalah kena tahu tidak di benarkan

dan banyak lagi perkara perkara yang tidak di bolehkan di praktikkan oleh orang orang aku

dan bagi aku sangat wajar menjauhkan diri kerana jenazahnya lelaki...

dan bagaimana harus aku fahamkan anak aku yang aku tidak menziarah tetapi hadiah fatiha telah aku laksanakan dari rumah yang jaraknya 200 meter ni..

dan aku juga terselamat dari menghabiskan harta anak yatim piatu...

Saturday, February 4, 2012

Media Law

There are many ways to learn this subject. The semester that I took Media Law was the worst nightmare to me. I cannot memorise all the cases in addition to ensure which case applies to the the story. I am sure I am going to put some of the politicians into different cases. It has happened during the exam on the chinese wars.

Then I started to read some books that clarifies the matter. One of the best book to start you with the Media Law will be Tom Crone - Media Law, then followed by Akbar dan Kuasa, two best book for you to know how the Media Law grow, and the rest, read and read.

I got A for this paper....so could you...

English Language pembelajaran dalam gaya dan nada Bahasa Melayu

Aku bercita cita untuk mengajar anak anak melayu atau malaysia yang lemah bahasa inggeris dalam nada dan gaya bahasa melayu.

Siapa yang mengikuti aku akan tahu aku ada seorang anak (OKU)..dalam sangat lemah dalam pembelajaran (sakit demam panas semasa umur 6 bulan).

Dia sangat berminat dalam bahasa inggeris tetapi susahnya untuk dia faham bahasa itu dengan pembelajaran gaya dan stail bahasa inggeris.

Cuba kita capai buku Grammar...bagaimanalah anak aku yang separuh tahu dalam bahasa malaysia untuk belajar bahasa inggeris...

oleh itu aku akan guna cara aku dan gaya aku mengajar bahasa inggeris dalam nada dan gaya melayu supaya dia faham dan fasih pula menggunakan bahasa inggeris kerana sudah dapat di fahamkan akan cara cara bahasa inggeris berfungsi.

Doakan aku ye agar berjaya.

sulit dan rahasia

manalah akan aku tahu yang tuhan telah memilih adik adik aku untuk dicubakan kesakitan ke atas mereka

aku yang sibuk dengan cancer aku dan sangat dijaga rapi oleh perubatan tidak sangka kedua dua adik aku jauh lebih tenat dari aku

memandang mereka berdua rasa sangat hiba kerana terasa amat benar bahawa rahasia rahasia tuhan, hanya Allah lebih mengetahui perjalanan hidup insan

meletakkan kita hanyalah hamba yang sangat lemah dan sangat sangatlah berharap akan keampunan dan perlindungan dari Allah Taala Jua

bila terserempak dengan orang orang yang sombong lagi sangat menyakitkan hati, terdetik dalam hati, apalah yang mereka akan dapat dengan menyombongkan diri, sedangkan nafas ini tiap detik berketik atas izinNya