Thursday, August 19, 2010

EGO

EGO seorang manusia yang bernama isteri

Boleh kah seorang isteri memasang ego ?

Apa ke jadahnya ego ini. Ego dalam pengertian rumahtangga...tidak mahu beralah akan pegangannya ke atas kehendak kehendaknya (seorang isteri)

Bolehkah kita memasang ego demi kesejahteraan rumahtangga...bagi Seri..jikalau kehendak itu tidak berpasakkan agama..maka bodoh lah seorang isteri itu dan rugi lah dirinya yang memegang watak isteri.., bila kita berkeputusan degil, hendaklah kita sandarkan kewarasan degil itu dari segi syarak dan tuntutan agama.

Isteri yang berwawasan, cerdik, cemerlang sifatnya adalah lambamg kesejahteraan sebuah keluarga, tunggak kejayaan sebuah keluarga juga keamanan sebuah keluarga. Ia amat memerlukan pengorbanan seorang isteri dan hanya isteri yang waras layak memegang ego.

Ego seorang isteri yang waras, sesekali tidak akan dia benarkan anak anaknya melihat kekurangan suaminya, dia rela keras hati demi menjaga hati anak anaknya. Anak anak di larang sekali memikul masalah hatinya walaupun dia sendiri lemas tidak dapat menguruskan.

Isteri yang hanya nampak kekurangan suami, bagai di butakan hatinya malah tidak dapat dia meraih kesempatan yang turun yang diberikan sepercuma itu. Setiap bencana adalah ujian memertabatkan dia ke peringkat yang lebih tinggi.

Masalah seorang isteri kerana melihat kekurangan kekurangan suaminya adalah kerana sentiasa menginginkan suami idealistic dan dia akan kecundang akhirnya. Mana mungkin kita mendapatkan suami yang kita inginkan sedang suami kita juga tidak mendapat seorang isteri yang dia inginkan.

Kita manusia, kelemahan adalah pakaian kita.

Pertama tama...ketika menginjaki alam perkahwinan...apa kah berlaku paksaan ke atas diri kita..jika tidak ..maka kita sudah akur akan sumpah setia kita kepada Allah s.w.t. untuk menjadi seorang isteri yang taat lagi sabar akan ujian Allah ke atas diri kita.

Maka selalulah kita paling paling kebelakang dan ingat ingatkan janji janji kita..sebelum kita duduk di bawah bendera munafiq...

No comments: